Αυξάνονται οι φόβοι στις ΗΠΑ για έναν διευρυμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή

 

Η κλιμάκωση των επιθέσεων κατά αμερικανικών στρατευμάτων και εμπορικών πλοίων και τα περιστατικά στα οποία συχνά εμπλέκονται το Ιράν και οι σύμμαχοί του προκαλούν νέες ανησυχίες ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να διευρυνθεί σε μια περιφερειακή σύρραξη, με σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.

Σύμφωνα με ανάλυση του Στίβεν Κόλινσον για το CNN, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με φόντο τις πολλαπλές επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα, προξενεί έντονο προβληματισμό στον Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, η αυξανόμενη πιθανότητα θανάτων Αμερικανών  σε μάχες και η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας από τον Ινδικό Ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα και που εκτείνεται μέσω του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου και του Ισραήλ αντιπροσωπεύει μια νέα ανεπιθύμητη εξωτερική κρίση καθώς ανατέλλει η χρονιά επανεκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι προειδοποιήσεις του Ισραήλ ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς στη Γάζα θα διαρκέσει για μήνες, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για μείωση της έντασης της σύγκρουσης, απειλούν να αυξήσουν τις πιθανότητες η σύρραξη να ξεφύγει από τον έλεγχο και να παρασύρει τις ΗΠΑ ακόμη περισσότερο.

Η αρχική ανησυχία ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας περιφερειακός πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με 1.200 νεκρούς και την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα, ακόμη και εν μέσω περιορισμένων ανταλλαγών μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο σε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέτωπα της περιοχής.

Η έξαρση των νέων περιστατικών υπογραμμίζει το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμάκωσης του πολέμου, αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο οι αμερικανικές δυνάμεις είναι άμεσα εκτεθειμένες και συμβάλλει στην εξήγηση των όλο και πιο επειγουσών εκκλήσεων της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ να περιορίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Μελλοντικά περιστατικά στα οποία θα σκοτωθούν Αμερικανοί στρατιώτες ή θα υποστούν σοβαρές ζημιές ναυτικά μέσα θα αφήσουν στην Ουάσινγκτον ελάχιστες επιλογές παρά να ξαναμπεί βαθύτερα στη Μέση Ανατολή, αφού οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι των ΗΠΑ προσπάθησαν να απεμπλακούν από την περιοχή.

Μια διευρυμένη σύγκρουση θα μπορούσε να έχει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες, δεδομένης της κρίσιμης σημασίας της Ερυθράς Θάλασσας για τις παγκόσμιες διαδρομές της αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας και αγαθών. Η υδάτινη οδός συνορεύει στα ανατολικά της με την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία και στα δυτικά με την Ερυθραία, το Σουδάν και την Αίγυπτο. Τροφοδοτείται στη διώρυγα του Σουέζ στη χερσόνησο του Σινά, η οποία ανήκει στην Αίγυπτο και συνορεύει με το Ισραήλ.

Το ενδεχόμενο διαταραχών στη διώρυγα, η οποία προσφέρει τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αποκαλύφθηκε όταν ένα πλοίο κόλλησε στο πλάτος της το 2021, προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις. Δεδομένης της απειλής για τα πλοία και τα πληρώματά τους από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες διέταξαν τους καπετάνιους τους να ακολουθήσουν την πιο δαπανηρή και χρονοβόρα διαδρομή γύρω από την Αφρική. Η πιθανή οικονομική αναστάτωση ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πλαισιώσουν έναν διεθνή συνασπισμό για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πριν από τα Χριστούγεννα ότι έχουν υπογράψει χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία και οι Σεϋχέλλες.

ΠΗΓΗ

https://simeiakairwn.wordpress.com 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια