Ελαιόλαδο: Μένουν υψηλές τιμές – Στα 4,06 ευρώ πουλήθηκε Κρητικό λάδι

 

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ελαιολάδου σε όλες τις μεγάλες αγορές, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το παρατηρητήριο αγοράς αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 4% τον τελευταίο μήνα και κατά 15% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Άλλες σχετικές αγορές, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, παρουσίασαν επίσης άνοδο 2% τις τελευταίες 30 ημέρες, με τις τιμές του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου να αυξάνονται κατά 12% τους προηγούμενους 12 μήνες, ενώ αντίστοιχα της Ιταλίας κατά 4%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει όμως ότι αύξηση υπάρχει και για τα ελαιόλαδα χαμηλότερης ποιότητας, του (κοινού) παρθένου και του μειονεκτικού ελαιολάδου (λαμπάντε). Η ΕΕ αναφέρει σαν παράδειγμα την Ελλάδα, στην οποία η τιμή των παρθένων ελαιολάδων αυξήθηκε κατά 59% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Η αύξηση των τιμών του παρθένου και του λαμπάντε ελαιολάδου είχε προβλεφθεί εγκαίρως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένης της αναταραχής στην αγορά φυτικών ελαίων που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και των χαμηλών προσδοκιών για την παραγωγή ελαιολάδου για την 2022/2023 στις κύριες χώρες παραγωγής.

Στο μεταξύ ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου προχώρησε σε διαγωνισμό πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου την Παρασκευή (9 Σεπτεμβρίου 2022). Οι ποσότητες αφορούσαν 30 τόνους έξτρα παρθένου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ζάκρου, Βασίλης Κατσικαλάκης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ήτα το τελευταίο βυτίο ελαιολάδου που είχαμε από την περσινή περίοδο. Το αγόρασε Έλληνας τυποποιητής από την Κρήτη. Έδωσε τιμή 4,06 ευρώ το κιλό (καθαρή).

Η περιοχή έχει ακόμη πρόβλημα λόγω μεγάλης δακοπροσβολής. Ο ελαιόκαρπος που έχει χτυπηθεί από τον δάκο τον Ιούλιο έχει καρπόπτωση λόγω των δυνατών ανέμων. Επίσης στον καρπό είναι ορατή η ζημιά. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να καταπολεμηθεί ο δάκος αν και όπως φαίνεται θα υπάρξει απώλεια στην παραγωγή. Τα πρώτα αγουρέλαια στην περιοχή τα περιμένουμε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου».

agrotypos.gr

 https://www.gargalianoionline.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια