«Το χταπόδι δεν θέλει νερό στο μαγείρεμα. Πρέπει να γίνει στο ζουμί του. Ετσι κρατάει όλο το θαλασσινό άρωμά του». Αυτό είναι το μυστικό του Πατέρα Νικήτα.
Υλικά – Μερίδες: για 5 – 6 άτομα
– 1 µικρό χταπόδι (περίπου 600 – 700 γρ.)
-2 ξερά κρεµµύδια, κοµµένα σε χοντρές ροδέλες
-4 – 5 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο µέρος)
-5 κλωνάρια µαϊντανός, ψιλοκοµµένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
-5 κλωνάρια µάραθος, ψιλοκοµµένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
-1 σκελίδα σκόρδου, λιωµένη
-πιπέρι
-περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριµµένο παξιµάδι (σταρένιο) ή φρυγανιά
-ελαιόλαδο για τηγάνισµα
Εκτέλεση:
– Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και από πάνω
βάζουμε το χταπόδι με την κουκούλα προς τα κάτω. Δεν βάζουμε νερό (το
χταπόδι θα βγάλει τα δικά του υγρά).
– Σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε σε
χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει (χωρίς
να γίνει σαν σχοινί). Αν μείνει ζουμί από το χταπόδι, το κρατάμε για
άλλο μαγείρεμα (π.χ. χταποδόρυζο).
– Βγάζουμε το χταπόδι, πετάμε τα κρεμμύδια, το κόβουμε σε κομμάτια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
–
Βάζουμε σε δόσεις το χταπόδι, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα μυρωδικά
στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουν πολτός.
– Πιπερώνουμε και προσθέτουμε το παξιμάδι ή τη φρυγανιά.
–
Ζυμώνουμε καλά – πρέπει το μείγμα να γίνει σφιχτό και να μην κολλάει
στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον τριμμένη φρυγανιά ή
παξιμάδι.
– Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.
– Πλάθουμε κεφτέδες μικρούς και τους αλευρώνουμε.
– Τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
– Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει (2 εκ. από τον πυθμένα του σκεύους) και τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να ροδίσουν.
– Τους βγάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
0 Σχόλια