Χωρισμένη στα δυο Ευρώπη. Κρύο στα Δυτικά Καύσωνας στα Ανατολικά

 Χωρισμένη στα δυο Ευρώπη.  Κρύο στα Δυτικά Καύσωνας στα Ανατολικά

Αυτές τις μέρες η Ευρώπη είναι κυριολεκτικά χωρισμένη στα δύο από μετεωρολογική άποψη: από τη μια πλευρά έχουμε όψιμο, σχεδόν χειμωνιάτικο κρύο, από την άλλη ακραία ζέστη, με κορυφές πάνω από 40°C!

Στη μετεωρολογική ορολογία, αυτές οι κινήσεις ημισφαιρικής κλίμακας ονομάζονται « μεσημβρινές ανταλλαγές »: ο ψυχρός αέρας κατεβαίνει προς τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη από τη Βόρεια Ευρώπη/Ατλαντικό, ψύχοντάς τα, ενώ ο ζεστός υποτροπικός αφρικανικός αέρας ανεβαίνει προς την Ευρώπη.

Λοιπόν, ο παρακάτω χάρτης αντιπροσωπεύει καλά την κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο: το κόκκινο χρώμα υποδεικνύει τις περιοχές όπου ο αφρικανικός αντικυκλώνας υπαγορεύει το νόμο. Από την άλλη, με μπλε χρώμα , οι περιοχές που χαρακτηρίζονται από όψιμο κρύο, ουράνιο άνεμο χειμώνα με ελάχιστες θερμοκρασίες έως μηδέν βαθμούς ακόμη και στις πεδιάδες.

Χωρισμένη στα δυο Ευρώπη.  Κρύο στα Δυτικά Καύσωνας στα Ανατολικά

Αναλυτικά, στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει τους 41,2°C στα Ψαχνά της Εύβοιας, στο Λευκοχώρι Φτιώτιδας και στη Σπάρτη, στους 41°C στη Θήβα, στην Αγία Τριάδα Φτιώτιδας, στην Τανάγρα και στον Μυστρά Λακωνίας (40,9°C ) και στους 40,6°C. στο Santi Teodoro di Corinto. Πρόκειται για μια σημαντική κλιματική ανωμαλία με τιμές περίπου 10-12°C υψηλότερες από τους μέσους όρους της περιόδου. Επιπλέον, στη γειτονική Τουρκία οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στους 44°C!

Προχωρώντας στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, βρισκόμαστε σε μια άλλη εποχή, με θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου, πιο χαρακτηριστικές για το τέλος του χειμώνα παρά για την αρχή του καλοκαιριού. Τα πολύ κρύα ρεύματα αέρα πολικής προέλευσης έχουν ήδη προκαλέσει ρίγη στη Γαλλία με τιμές κάτω από τους 0°C ακόμη και στις πεδιάδες. Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική στη Γερμανία με χαμηλές θερμοκρασίες στις πεδιάδες έως και 5°C και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά στη Σκωτία όπου χιόνισε μέχρι και λοφώδη υψόμετρα.

Χωρισμένη στα δυο Ευρώπη.  Κρύο στα Δυτικά Καύσωνας στα Ανατολικά

Και στην Ιταλία ποιος θα κερδίσει; Ισχυρό κύμα καύσωνα

θα γνωρίσει η χώρα μας την επόμενη εβδομάδα λόγω της προέλασης του αφρικανικού αντικυκλώνα « Μίνως » που θα προκαλέσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλες τις περιοχές: μέγιστες κορυφές γύρω στους 30/33°C αναμένονται στα βόρεια πεδινά, πάνω από 36°C στο κέντρο και έως 42°C στην Απουλία και τα δύο μεγάλα νησιά.

https://www.forecastweather.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια