Το χριστιανικό έθιμο καλεί τις γυναίκες να ζυμώνουν την Μεγάλη Πέμπτη, τσουρέκια.
Στο παρακάτω Άρθρο σας έχουμε την Αγιορείτικη Συνταγή που θα ανταμείψει σίγουρα για τον κόπο σας.
Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου.
Δοκιμάστε την εκπληκτική Αγιορείτικη Συνταγή.
- 6 – 7 ποτήρια αλεύρι
- 6 αυγά
- 1 , 1/3 ποτήρι γάλα
- 2 , ½ ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
- 1 κουταλιά μαγιά
- Χυμό ενός πορτοκαλιού
- Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
- Νιφάδες αμυγδάλου – Σουσάμι
Η εκτέλεση της Συνταγής για τα Αγιορείτικα τσουρέκια
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 – 3 ώρες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει , το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε.
Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη και να βγει γυαλιστερή. Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας , τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας, ξανά ζυμώνουμε το υλικό και το χωρίζουμε σε 2 – 3 ίσα μέρη, τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες.
Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό , αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.
Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα , τα ψήνουμε μέχρι να σκουρήνουν στους 180οc. Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι, το μαχαίρι βγάνει στεγνό, τα τσουρέκια είναι έτοιμα.
0 Σχόλια