Φωτορεπορτάζ από το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής!

 

Την Τρίτη 19/3/2024 τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής στο Μοσχάτο. Εκεί ήταν και τα μέλη της συντακτικής μας ομάδας, τα οποία σας μεταφέρουν εικόνες από τα εκθέματα του μουσείου, καθώς και λίγες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του μουσείου.

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008. Ο ιδρυτής του, Γιώργος Τσεκούρας, ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια επιθυμώντας να δημιουργήσει ένα χώρο στον οποίο οι επισκέπτες του θα μπορούν να έρθουν σε δια ζώσης επαφή με την ιστορία της τεχνολογίας και ειδικότερα με την ιστορία των υπολογιστών.

Στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής ο επισκέπτης μπορεί να δει και να αγγίξει μερικούς από τους πρώτους υπολογιστές, οι οποίοι θυμίζουν σε μέγεθος φωτοτυπικό μηχάνημα. Στο μουσείο θα έρθουμε σε επαφή και με τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές, οι οποίοι σε μέγεθος ήταν αρκετά ογκώδεις σε σχέση με τους σημερινούς. Μάλιστα ένας προσωπικός υπολογιστής με θαλασσί χρώμα έκανε ιδιαίτερη αίσθηση για την κομψότητά του στα μέλη της συντακτικής μας ομάδας.

Στο χώρο του μουσείου το παρόν δίνουν και υπολογιστές που άφησαν ιστορία, όπως ο περίφημος Lisa της Apple ο οποίος πρώτος εισήγαγε την έννοια του GUI (γραφικού περιβάλλοντος) στο λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών. Παρόντες και οι Home Computers που τη δεκαετία του 1980 έκαναν πάταγο: η Amiga, o ΖΧ Spectrum και άλλοι ανάλογοι home computers εκτίθενται στο χώρο του μουσείου και μάλιστα είναι λειτουργικοί και προσβάσιμοι σε όσους επισκέπτες θέλουν να πειραματιστούν μαζί τους.

Ωστόσο, στο χώρο του μουσείου δεν ερχόμαστε σε επαφή μόνο με υπολογιστικές μονάδες, αλλά και με διάφορα περιφερειακά και εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσία του πρώτου ποντικιού που χρησιμοποιήθηκε σε υπολογιστή,αλλά και ένας σκληρός δίσκος, ο οποίος είχε μέγεθος ανάλογο με το δίσκο ενός πικ-απ (και βάρος αρκετά μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα).

Αλλά και οι φίλοι των Video Games δε θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού στην έκθεση περιλαμβάνονται οι περισσότερες κονσόλες που έγραψαν ιστορία στο χώρο του gaming. Κάποιες από αυτές μάλιστα ήταν λειτουργικές και δοκιμάσαμε ορισμένα ιστορικά video games, όπως το Super Mario και το Tetris στο NES, το Alex Kidd στο Master System, το FIFA 2000 στο Playstation 1. Την παράσταση όμως έκλεψαν οι arcade καμπίνες, οι γνωστοί και ως «κερματοφάγοι». Το μουσείο διαθέτει 4 καμπίνες με διάφορα παιχνίδια, τα οποία τίμησαν δεόντως οι συμμαθητές μας -κι εμείς φυσικά!

Ένα κομμάτι στην αίθουσα του μουσείου είναι αφιερωμένο στην ιστορία της τηλεφωνίας, σταθερής και κινητής.

Πολλές φορές οι επισκέψεις σε μουσεία είναι βαρετές για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Στο συγκεκριμένο μουσείο δε βαρεθήκαμε καθόλου και θα προτείναμε σε κάθε λάτρη της τεχνολογίας να το επισκεφτεί και να στηρίξει την προσπάθεια των ανθρώπων που το διαχειρίζονται!

Επισκεφτείτε το site του ΕΛΜΠ για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία, αλλά και για να ξεναγηθείτε ψηφιακά στους χώρους του!

https://tetradiaefivon.wordpress.com 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια