Αυθεντική άζυμη λαγάνα, μοναστηριακή- Η συνταγή άζυμη λαγάνα μοναστηριακή, αποτελεί αληθινή πρωτοτυπία για τις παραδοσιακές λαγάνες.
Υλικά
Τεμάχια: 1 λαγάνα
300-350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml χλιαρό νερό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού ταχίνι
50 γρ. σουσάμι + επιπλέον, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Σε βαθύ μπολ διαλύουμε το ταχίνι στο χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε το αλάτι, το σουσάμι και σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
Μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το αλεύρι.
Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μέτρια λαγάνα, πάχους 1/2 εκ., κάνοντας και τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (π.χ. μέσα σε φούρνο που έχουμε θερμάνει και μετά σβήσει) χωρίς να τη σκεπάσουμε, για περίπου 8 ώρες.
Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα.
Αλείφουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της λαγάνας, πασπαλίζουμε με όσο σουσάμι θέλουμε και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει
Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για σπιτική λαγάνα. Δεν λείπει από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι. Όλα τα μυστικά για να φτιάξετε την παραδοσιακή λαγάνα, όπως την έφτιαχνε η γιαγιά παλιά και την τρώγαμε πριν φτάσει στο τραπέζι. Μια φορά αν τη φτιάξεις, και δεν θα ξαναγοράσεις ποτέ.
0 Σχόλια