Η περικεφαλαία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

 

Προέρχεται από τη στολή αξιωματικού του Ελληνικού Συντάγματος Ελαφρού Πεζικού, που άνηκε στον Αγγλικό Στρατό των Ιονίων Νήσων, όπου είχε υπηρετήσει ως Ταγματάρχης προεπαναστατικά (1810-1816).

Ο ίδιος αντικατέστησε τα εμβλήματα της περικεφαλαίας με έναν ασημένιο σταυρό. Η περικεφαλαία φέρει επίσης επίχρυσες μπρούτζινες διακοσμήσεις – με μέδουσες και με φύλλα βελανιδιάς – και λοφίο με τρίχες αλόγου.

Την φορούσε σπάνια, μόνο για λόγους γοήτρου.

Ο ιστορικός και αγωνιστής Γεώργιος Τερτσέτης, ο οποίος έγραψε και τα απομνημονεύματα του Θ. Κολοκοτρώνη, αναφέρει: «Ο Κολοκοτρώνης αγαπούσε να φορεί την περικεφαλαία του ως σημείον αρχαίου ελληνισμού. Άρχισε να τη μεταχειρίζεται ως τμήμα της επίσημης ενδυμασίας του μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης. Την εφόρει και εις τα αποβατήρια του βασιλέως εις Ναύπλιον και ήτον ὁ μόνος με την περικεφαλαίαν του».

Σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

Εικονιζόμενος: Βασίλειος Βαρελάς, Σύλλογος Νεδουσαίων “Ο Νικηταράς”.

πηγή

enromiosini

https://simeiakairwn.wordpress.com 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΨΥΧΩΘΟΥΝ…ΦΩΤΙΣΕ ΤΟΥΣ ..ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΨΥΧΩΘΟΥΝ…ΦΩΤΙΣΕ ΤΟΥΣ ..ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

 

* ‘Οπως και τότε έτσι και τώρα οι Έλληνες έχουμε ανάγκη από την βοήθεια της Παναγίας και φώτιση Κυρίου για να καταλάβουμε ότι ζούμε σε ένα καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς… και για να απαλλαγούμε χρειαζόμαστε την βοήθεια του Θεού…

Ο νικητής στο Βαλτέτσι, στην Τριπολιτσά, στα Δερβενάκια, ο αγωνιστής που ύψωσε το ανάστημά του στους κατακτητές, που εμψύχωσε τους Έλληνες και βοήθησε στην αναγέννηση του ελληνικού έθνους ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς…Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843)προσευχόταν πριν απο κάθε μάχη..!!!!!!!

Και μετά..ο Μεγάλος αυτός Πολέμαρχος του Εθνικού μας αγώνα..όπως και κάθε άλλος Πατριώτης .. κατηγορήθηκε ως προδότης. Ως συνένοχος συνωμοσίας με τους Ρώσους κατά του βασιλέα Όθωνα. Και γι’ αυτόν τον λόγο καταδικάστηκε σε θάνατο. Μόνο δύο δικαστές, ο Πολυζώης και ο Τερτσέτης, δεν υπέγραψαν την καταδίκη του ήρωα της Επανάστασης. Το σώμα Ελλήνων που οργάνωσε είχε στην επίσημη στολή του την περικεφαλαία που αργότερα έκανε τον Γέρο του Μοριά να ξεχωρίζει. Επάνω στις περικεφαλαίες χάραξε τη λέξη »είθε», με την οποία προέτρεπε τον εαυτό του να οδεύσει προς την απελευθέρωση του Έθνους.

Ο »Γέρος του Μοριά» κι αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821…όταν απευθυνόταν στους πολεμιστές του, τους προσφωνούσε ΕΛΛΗΝΕΣ. Επεδίωκε μ΄ αυτή την τιμητική ονομασία να τους συνειδητοποιήσει την Κληρονομική τους Μεγαλοσύνη και να τους τονίσει την Υψηλή τους Αποστολή.Είναι αλήθεια πως.. ευλαβείτο πολύ την Παναγία. Λίγο πριν αρχίσει τον αγώνα στα Δερβενάκια μάλιστα είπε:

-Έλληνες, απόψε ήλθε η Παναγία και μου είπεν: «Η Παναγία, σκέπη, βοηθός και προστασία!»Αραγε σήμερα…στη κατάσταση που έχουμε περιέλθει.. παρακαλούμε γονατιστοί την Παναγία ,όπως κάποτε ο Κολοκοτρώνης λέγοντας : »Βοήθα Παναγιά μου τους Έλληνες..ψύχωσέ τους ..και φώτισέ τους να βρούνε το σωστό δρόμο για την Ελευθερία ;;;».

https://simeiakairwn.wordpress.com 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια