Την πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα γιορτάζει η Πύλος

 Παναγία η Μυρτιδιώτισσα

Η εκκλησία της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας, Πολυούχου της Πύλου, βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης. Η μεγαλοπρεπή χαρακτηριστική της όψη είναι ευδριάκριτη σχεδόν από όλα τα σημεία της πόλης, ενώ από την αυλή της εκκλησίας μπορεί κανείς να απολάυσει τη θεά στο λιμάνι της Πύλου και τη Σφακτηρία.

Τη γνήσια Εικόνα της Παναγίας έφεραν στην Πύλο το 1828, μετά τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, οι Τσιριγώτες, ψαράδες από τα Κύθηρα. Αρχικά, οι Κυθηραίοι ψαράδες είχαν φτιάξει πλίθινα σπιτάκια και έναν πλίθινο ναό στο σημείο όπου σήμερα στέκεται ο Ι.Ν. της Παναγιάς Μυρτιδιώτισσας.

Η εικόνα έχει αγιογραφηθεί στη μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους και οι μαρτυρίες των ντόπιων πιστών μιλούν για πολλά θαύματα που έχουν γίνει με τη βοήθειά της στην Πύλο. Η εκκλησία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 24 Σεπτεμβρίου, την ημέρα ευρέσεως της εικόνας της Παναγιάς Μυρτιδιώτισσας των Κυθήρων, την οποία σύμφωνα με την παράδοση βρήκε στα Κύθηρα κατά τον 14ο αιώνα ένας βοσκός, σε μια τοποθεσία γεμάτη μυρτιές, εξ ου και το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα.

https://visit-pylos-nestor.gr 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια