Επιστράτευση στην Ελλάδα - Τι σημαίνει μερική και τι γενική

Ποιες ηλικίες καλούνται - Αναλυτικά η διαδικασία


Αρκετοί αναρωτιούνται τι γίνεται σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα θερμό επεισόδιο με τη γείτονα και η χώρα κηρύξει ολική ή μερική επιστράτευση.

Η τουρκική ρητορική το τελευταίο διάστημα έχει οξυνθεί ειδικά μετά τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκάτσιες και προκλήσεις» και να τονίζει ότι «δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας ενάντια στην Ελλάδα, την οποία συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά σε κάθε τομέα».

Αρκετοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα που αφορά στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Με μήνυμά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στην τουρκική ρητορική πως η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.

Από την άλλη, η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους.

Σε αυτήν τη συγκυρία, αρκετοί αναρωτιούνται τι γίνεται σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα θερμό επεισόδιο με τη γείτονα και η χώρα κηρύξει γενική ή μερική επιστράτευση.

Παρακάτω σας παραθέτουμε αναλυτικά τη διαδικασία και τις διαφορές της γενική από τη μερική επιστράτευση.

Γενικά με τον όρο επιστράτευση χαρακτηρίζεται η μετάπτωση των στρατιωτικών δυνάμεων από ειρηνικής περιόδου σε εμπόλεμη κατάσταση.

Στην Ελλάδα, αρμόδια για την κήρυξη επιστράτευσης είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας, με έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Η επιστράτευση μπορεί να είναι «γενική» ή «μερική», όπου η δεύτερη αφορά συγκεκριμένες εφεδρικές κλάσεις ή ορισμένες περιοχές, περιφέρειες ή διαμερίσματα της επικράτειας, καθώς και ειδικές κατηγορίες ή ειδικότητες εφέδρων, (αξιωματικών, στρατιωτών).

Στην προκειμένη περίπτωση τα λεγόμενα «στρατολογικά διαμερίσματα» είναι εκείνες οι στρατιωτικές υπηρεσίες στις οποίες προσέρχονται οι καλούμενοι έφεδροι ("επίστρατοι"), όπου και συγκροτούνται εξ αυτών 1 - 3 τάγματα πεζικού ή και μεγαλύτεροι σχηματισμοί.

Η επιστράτευση γίνεται με «πρόσκληση» είτε γενική (π.χ. με διάγγελμα), είτε προσωπική (μυστική), σε όλες όμως τις περιπτώσεις τυγχάνει να είναι απόλυτα υποχρεωτική.

Παράλληλα με την επιστράτευση που αφορά πρόσωπα γίνεται και η επίταξη των από καιρού ειρήνης προβλεπομένων αναγκαίων υλικών και μέσων για την επιτυχία αυτής, αλλά και την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών και οργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο σκοπός της Επιστράτευσης είναι η ανάκληση,­ κατάταξη και τοποθέτηση των εφέδρων στις στρατιωτικές μονάδες, προκειμένου να γίνει δυνατή η μετάπτωση των μονάδων αυτών στην πολεμική τους σύνθεση και οργάνωση.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η Εφεδρεία του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνει όλους τους εκπαιδευμένους και κατά το νόμο υποκείμενους σε επιστράτευση εφέδρους, όπως παρακάτω:

  • Αξιωματικούς – Μόνιμους Υπαξιωματικούς, μέχρι καταλήψεώς τους από το εκάστοτε και κατά περίπτωση, προβλεπόμενο όριο ηλικίας.
  • Οπλίτες, μέχρι τη συμπλήρωση του 45ου έτους ηλικίας τους.

Οι έφεδροι τοποθετούνται μηχανογραφικά στις Μονάδες από τη Διεύθυνση Επιστράτευσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ανάλογα με τον τόπο διαμονής, την ειδικότητα και το βαθμό τους.

Το σύνολο των Εφέδρων Αξιωματικών και οπλιτών του Στρατού Ξηράς διακρίνεται, ανάλογα με την ηλικία των εντεταγμένων εφέδρων, σε:

  • Α΄ Σειρά Εφεδρείας (μερική επιστράτευση): Έως 40 ετών
  • Β΄ Σειρά Εφεδρείας (γενική επιστράτευση): Από 41 έως 45 ετών

Τι ισχύει σε «πορτοκαλί συναγερμό»

Ο γενικός κανόνας είναι πως όταν η χώρα τίθεται σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» (όχι πολέμου ακόμη, αλλά μερικής επιστράτευσης), επιστρατεύονται όλες οι Εκπαιδευτικές Σειρές Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) που πήραν απολυτήριο τα τελευταία δύο χρόνια.

Μέσα σε χρονικό διάστημα το πολύ 4 ωρών καλούνται να παρουσιαστούν στη μονάδα που αναγράφεται στο Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης που τους επιδίδει η Αστυνομία.

Τι ισχύει σε «κόκκινο συναγερμό»

Στην κατάσταση γενικής-ολικής επιστράτευσης ή «κόκκινου» συναγερμού, δηλαδή πολέμου, όσον αφορά στις ηλικίες ισχύουν ότι και στον «πορτοκαλί» συναγερμό.

Στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Σε εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.

Υποχρεώσεις Έφεδρων Οπλιτών

Σε Περίοδο Ειρήνης

Ο έφεδρος, μετά την απόλυσή του από το Στράτευμα, εντάσσεται στην Εφεδρεία και λαμβάνει το Ειδικό Φύλλο Πορείας (ΕΦΠ), το οποίο έχει χρώμα :

ΠΡΑΣΙΝΟ, για την τοποθέτησή του αρχικά σε μια Μονάδα, με τα καθήκοντα και την ειδικότητα που κατείχε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

ΛΕΥΚΟ, με το οποίο τίθεται σε κατάσταση αναμονής για μελλοντική τοποθέτησή του σε κάποια Μονάδα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Οδηγίες και Υποχρεώσεις σε Περίοδο Επιστράτευσης

Η πρόσκληση του εφέδρου, σε περίπτωση Επιστράτευσης, μπορεί να γίνει με ανακοίνωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδα, διαδίκτυο), με τοιχοκόλληση Προκηρύξεων ή με την επίδοση Φύλλου Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ).

Εάν η ανακοίνωση γίνει με τα Μέσα Ενημέρωσης του κοινού, τότε ο έφεδρος θα κληθεί με μια από τις συνθηματικές λέξεις που υπάρχουν στο επάνω μέρος του ΕΦΠ, όπως :

  • Το χρώμα του ΕΦΠ.
  • Το γράμμα Ω μαζί με έναν (1) αριθμό.
  • Τον κωδικό αριθμό της Μονάδας, που αποτελείται από δύο (2) γράμματα με έναν (1) τετραψήφιο αριθμό.
  • Για να διαπιστώσει ότι καλείται, πρέπει να εξετάσει εάν οι ανακοινώσεις συμπεριλαμβάνουν ένα (1) από τα παραπάνω συνθηματικά.

Σε περίπτωση που επιστρατεύεται πρέπει να λάβει υπόψη του τα παρακάτω:

  • Το χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του για να τακτοποιήσει τις άμεσες οικογενειακές του υποθέσεις.
  • Να μελετήσει με προσοχή τις συνοπτικές οδηγίες, που είναι γραμμένες στο ΕΦΠ.

Κατά την αναχώρηση για τη Μονάδα, να πάρει μαζί του οπωσδήποτε :

— Τροφή για δύο (2) ημέρες (ξηρά τροφή).

— Την Αστυνομική του Ταυτότητα

— Τα επιστρατευτικά του έγγραφα.

— Την Άδεια Οδήγησης Αυτοκινήτου (εάν έχει).

— Ένα (1) μικρό σακίδιο με τα προσωπικά του είδη.

Να αναχωρήσει αμέσως για τη Μονάδα, που αναγράφεται στο ΕΦΠ ή ΦΑΠ, για να μπορέσει να παρουσιασθεί έγκαιρα.

Για το σκοπό αυτό, μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε συγκοινωνιακό μέσο σε συνδυασμό με τα αποκόμματα εισιτηρίων που είναι στο ΕΦΠ του.

Οδηγίες για την συμπλήρωση και χρησιμοποίηση των εισιτηρίων του ΕΦΠ υπάρχουν στο πίσω μέρος των εισιτηρίων.

Σε περίπτωση που δυσκολεύεται να μετακινηθεί γρήγορα προς τη Μονάδα του, να παρουσιασθεί στο ΣΠΕ ή ΧΣΕ που αναγράφεται στις «Οδηγίες για την Κίνησή σου» που ευρίσκονται στο εμπρός μέρος του ΕΦΠ, ή του ΦΑΠ, προκειμένου από εκεί να προωθηθεί στη Μονάδα του.

Εάν βρίσκεται μακριά από το ΣΠΕ ή ΧΣΕ πρέπει να παρουσιασθεί στο πλησιέστερο Φρουραρχείο ή Αστυνομική Αρχή, προκειμένου να διευκολυνθεί κατά την κίνησή του.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια