Υδραγωγείο Ναβαρίνου, 1944: Στο φως η μοναδική φωτογραφία - ντοκουμέντο εποχής

 

 Η μοναδική φωτογραφία εποχής που αποτυπώνει το εντυπωσιακό διατηρητέο μνημείο αλλά και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες όπως, το βουνό Ζαρναούρα, τον πετρόκτιστο δρόμο και το ζευγάρι με το φορτωμένο άλογο (οι σκιές μαρτυρούν ότι η λήψη έχει γίνει απογευματινή ώρα) που ρίχνουν φως σε μια σημαντική ιστορική περίοδο του τόπου. Εξίσου σημαντική και η αποτύπωση του μονοπατιού - δρόμου στην επάνω δεξιά πλευρά της φωτογραφίας που περνά κάτω από συστάδα κυπαρισσιών.  

Εντοπίστηκε αταυτοποίητη στο διαδίκτυο με τον  "λανθασμένο" χαρακτηρισμό ως γέφυρα στην Πελοπόννησο (1944) και η λήψη έχει γίνει απο τον στρατό κατοχής.  

Ύστερα από έρευνα πεδίου ταυτοποιήσαμε με απόλυτη ακρίβεια ότι πρόκειται για το τμήμα του υδραγωγείου που βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Χανδρινού του Δήμου Πύλου Νέστορος. 

Με αφορμή αυτή τη μοναδική φωτογραφία, θα προταθεί στο Δήμο Πύλου Νέστορος η τοποθέτηση πινακίδας ιστορικής τεκμηρίωσης του διατηρητέου μνημείου στο εν λόγω σημείο, καθώς τοπικοί σύλλογοι με τη συμμετοχή ιδιωτών καθάρισαν πρόσφατα σε μεγάλο βαθμό το εμβληματικό υδραγωγείο.

* Έρευνα - Τεκμηρίωση: Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας

Περισσότερα για το εν λόγω υδραγωγείο διαβάστε εδώ: 

https://www.archaiologia.gr/blog/photo/%cf%85%ce%b4%cf%81%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bd%ce%b1%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια