Από την Πύλο προς την Μεθώνη το 1806, ο Sir William Gell συνεχίζει το ταξίδι του στην Μεσσηνία.

 


Από την  Πύλο προς την  Μεθώνη το 1806, ο Sir William  Gell συνεχίζει το ταξίδι του στην Μεσσηνία.

Δυστυχώς  δεν μπόρεσα να  ταυτίσω τους αναφερόμενους οικισμούς ( επιχείρησα  κάποιες πολύ επισφαλείς  ταυτίσεις  με βάση την ετυμολογία) γιαυτό τους γράφω όπως στο αγγλικό κείμενο, αν κάποιος γνωρίζει είναι ευπρόσδεκτος :

- 13 λεπτά (λ) Περνάμε  μια μικρή γέφυρα πάνω από μια χαράδρα, ανηφορίζουμε από τον ελληνικό οικισμό του Ναβαρίνου, ο οποίος βρίσκεται χαμηλότερα. Το φρούριο του Ναβαρίνου είναι δεξιά μας, αντικρύζουμε το βουνό του Άη Νικόλα.

12λ. Διαβαίνουμε  την χαράδρα. Ο δρόμος προς την Κορώνη είναι στα  δεξιά μας. Μια ανηφόρα μεταξύ δύο βουνών. Πολύ κακός ο δρόμος, σε μερικά  σημεία  πλακόστρωτος από ένα υδραγωγείο. Αριστερά μας αρκετές σπηλιές ψηλά ανάμεσα στα βράχια.

 11λ. Αριστερά μας κυπαρίσσια και μουριές για ξυλεία. Καλλιέργειες σε πεζούλες. Ο αρχαίος δρόμος είναι ωραίος, κατασκευασμένος  από μικρές πέτρες πολύ καλά αρμοσμένες, όχι περισσότερο από 6 πόδια πλάτος ( περίπου 1,8 μέτρα)- ίσως βενετσιάνικος. Στην κορυφή του περάσματος, το Ναβαρίνο είναι στα βορειοδυτικά και η Μεθώνη στα νοτιοδυτικά.

9λ.  Κατηφόρα, στα βράχια αριστερά μας  σπήλαια.

10λ.  Εισερχόμαστε σε μια πεδιάδα με ασβεστοκάμινα.

4λ. Ελιές.

6λ. Αριστερά σε μια προεξοχή, το χωριό Opshinó

5λ. Και άλλα σπίτια του Opshinó

2λ.  Μια παλιά ελιά, που ονομάζεται " Αγκυριά", λέγεται ότι είναι στην μέση της διαδρομής Ναβαρίνο- Μεθώνη.

 8λ.  Ένα περιβόλι και μια πλούσια  αγροικία στα αριστερά μας. Πιο  μακριά βλέπουμε το χωριό Dia ta Bathenai ( Βαράκες;). Προσπερνάμε το χωριό Metaxadi.

10λ.  Το βουνό του Άη Νικόλα «φτάνει» στον δρόμο.

2λ. Ένα  ερειπωμένο παρεκκλήσι αριστερά σε ένα ελώδες σημείο.

5λ. Μετά το Metaxadi ένα τσιφλίκι το  Keupritchu Kevi ( Δεντρούλια;). Αριστερά  μια σπηλιά με κάτι σαν τρύπες για αναθηματικές προσφορές. Παρακάτω  είναι ένα αρχαίο λατομείο. Αριστερά μια ερειπωμένη εκκλησία.

5λ.  Κατεστραμμένα θεμέλια.

3λ. Agatchu ( το Φοινίκι;), ένα τουρκικό χωριό στα αριστερά. Πέρα από αυτό μια ωραία αγροικία.

5λ. Σε ένα κοίλωμα  δεξιά ένας μύλος για  καλαμπόκι αριστερά μας ένα λατομείο.

3λ. Αριστερά και απέναντι ένα ρέμα και ένα περιβόλι.

7λ. Το Ελληνικό χωριό Mothone, ή Modon ( Μεθώνη), με ένα  όμορφο περίπτερο και τον κήπο του Μπέη αριστερά. Ανατολικά της Μεθώνης περίπου 2700 βήματα (περίπου 900 μέτρα)  από την πόλη, είναι ένας τόπος που ονομάζεται Palaio Methone ( Γεφύρι), όπου είναι τα απομεινάρια μιας πόλης, με την ακρόπολη της και ορισμένα μάρμαρα. Είναι δύσκολο να χρονολογηθούν τα ερείπια αυτά. Ένας ποταμός κυλάει και στρίβει  και περικλεείει το μισό ( της περιμέτρου προφανώς). Το φρούριο της Μεθώνης είναι Βενετσιάνικο  και κάποιος εισέρχεται σε αυτό  από μια γέφυρα. Εδώ υπηρετεί ένας  Αγάς των Γενιτσάρων και  υπάρχει ένα μικρό λιμάνι. Αλλά τα πλοία συχνά αγκυροβολούν στο απέναντι νησί  την Sapienza ( Σαπιέντζα). Η πεδιάδα ανατολικά της Μεθώνης είναι εύφορη και αφθονούν οι ελιές. Στον ελληνικό οικισμό  ζουν αρκετοί υποπρόξενοι  ξένων εθνών. Η τουρκική πόλη καταρρέει αποσυντιθέμενη. Η Μεθώνη είναι περίπου 7 μίλια από το Ναβαρίνο.

Σύνολο, 2 ώρες.

(Στην φωτογραφία, το Νιόκαστρο και το Ναβαρίνο  όπως τα ζωγράφισε ο ίδιος  ο Gell.)

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια